Историјат

Историјат

Лечио али и подучавао

Историјат

Добривоје Гер Поповић
(1875-1935)

На други дан Свете Тројице -17. јуна 1935. год. у 8 часова пре подне престало је да куца срце једног доброг човека, доброг лекара и врлог родољуба, престало је да куца срце Др Добривоја Гер Поповића.

Радан и вредан до последњег даха, Др Добривоје ипак није стигао да изда већ готово, а за штампу потпуно спремљено своје велико дело “Домаћи лекар”. Смрт га је претекла . . .

ДОБРИВОЈЕ Гер Поповић (1875-1935) из Александровца није био само изузетан лекар, већ је пожртвовано и неуморно помагао обичним људима да разумеју природу сваке болести и како могу да је спрече.

Др Добривоје је рођен у старој и честитој свештеничкој породици, познатој по свом поштењу и родољубљу – напомиње се у његовог званичној биографији у александровачком Дому здравља, који носи његово име. – Запојен овим врлинама, по свршеној основној школи у месту свог рођења, наставља даље школовање у гимназији у Крушевцу. У Бечу студира медицинску науку, коју успешно и на време завршава 1900.
Лекар свог среза постаје 1901. године, а од 1905. до 1909. године је упослен у Свилајнцу.
За само осам година постаје један од најбољих српских лекара, кога колеге једногласно бирају за „самоуправног доктора хигијеничара крагујевачког округа“.
На овом положају затиче га Балкански рат у који улази са чином капетана као пуковски лекар 11. пешадијског пука, а после 1913. године, добија чин мајора и учествује у Првом светском рату, најпре као лекар завојишта Шумадијске дивизије, а потом на Солунском фронту као резервни санитетски официр – напомиње се у биографији др Добривоја Гер Поповића. – Кад је Светски рат окончан, враћа се у Крагујевац и добија положај физикуса округа крагујевачког.
Др Поповић је радио на оснивању социјалних установа и 1920. године постаје начелник Министарства социјалне политике, као и Министарства народног здравља. На том положају остаје све до 1924. године, када га постављају за помоћника министра. Био је и народни посланик.

Народна библиотека у Крушевцу дигитализовала је његове књиге, које су право мало богатство за све оне који би да се информишу о основним лекцијама о здрављу, али и демографским питањима. У дигиталном издању могу се читати „Читанка о здравља за децу и ђаке“, „Троглава аждаја“, „Препорођај села“, „Прва помоћ у несрећним случајевима“ „Заразне болести“. Свака књига има и богате илустрације.
На овим линковима можете прегледати и прочитати његове књиге:

Читанка